blog

Világítás a teraszon

2020.04.18 12:46
Világítás a teraszon

Milyen világítást használjunk a teraszon? Milyen biztonsági követelményeknek kell megfelelnie egy terasz világításnak?

Ezekre a kérdésekre keressük a választ ebben a cikkben.

Mennyezeti lámpák, függőlámpák a teraszon

Teraszunk tervezése során ugyanolyan hangsúlyt kell fektetni a lámpák kiválasztására, mint a lakás belső tereiben. A kültéri lámpák között rengeteg kültéri mennyezeti lámpa és kültéri függőlámpa áll ehhez rendelkezésre. Ezek a lámpák kifejezetten kültéri használatra lettek tervezve, ezért nagyobbak, keményebb anyagokból készülnek, mint a beltéri függőlámpák vagy mennyezeti lámpák.

Manapság minden stílushoz és terasz mérethez találni megfelelő kültéri mennyezeti világítást. Ezek a termékek általában lámpacsaládként állnak rendelkezésre, tehát az esetek nagy többségében van fali lámpa és állólámpa verziójuk is. Így a keertünk minden szegletében ugyanolyan design kerülhet.

A kültéri mennyezeti lámpa vagy függőlámpa kiválasztása során a biztonság is nagyon fontos, hiszen a teraszon kisebb eséllyel, de előfordulhat, hogy víz éri a lámpatestet. Ezért ezek a lámpák az esetek nagy részében fokozottan védettek víz és pára ellen. Tehát az IP védettségük IP43 vagy annál nagyobb szokott lenni.

Kültéri fali lámpák a teraszon

Teraszunk, erkélyünk megvilágítása során sokszor használunk kültéri fali lámpát, hiszen egy kültéri fali lámpa sokkal meghiíttebb hangulatot teremt, mint a mennyezeti lámpa. 

Ezeknek a lámpáknak a kiválasztása során több nagyon fontos szempontot is figyelembe kell venni:

  • A fali lámpa stílusban illeszkedjen a terasz és a ház többi részén található kültéri lámpához.
  • A terasz méreteihez is illeszkednie kell, hiszen ha túl nagy vagy túl kicsi kültéri fali lámpát választunk, nem fog jól mutatni.
  • A fénye megfeleljen annak a funkciónak amire használni akarjuk ( általános fali világítás, kiemelő világítás)

A kültéri fali lámpák kisebb körmyezet igénybevételnek vannak kitéve, mint a szabadon lévő társaik, de a víz elleni védettség és az anyagminőség ezeknél a kültéri lámpáknál is nagyon fontos.

Állólámpák, oszlopvilágítások

Nagyon sokszor használunk a teraszt körülvevő kerítésen vagy egyszerűen csak a terasz szélén kisebb, jellemzően 100 cm körüli magasságú kültéri állólámpákat a házak teraszain.

Ezeknek a kültéri lámpáknak nemcsak stílusban kell illeszkedni a ház többi részéhez, hanem nagyon jó általános világítást is kell nyújtaniuk.

Mivel a terasz széle általában sokkal kevésbé védett az esőtől és a széltől, ezeknél a kültéri lámpáknál még jobban oda kell figyelni a biztonságra és környezeti tényezőkre, hiszen senki sem szeretne reggel arra kelni, hogy a lámpát elörte a szél és ugyanúgy senki sem szeretné ha egy eső után a kültéri lámpák felkapcsolásakor teljes áramszünet legyen egy esetleges zárlat miatt. 

Ha gyerekek vannak a közelben, arra is érdemes odafigyelni a kültéri állólámpa kiválasztása során, hogy a lámpa milyen búrával rendelkezik, esetleg pótolható-e ha eltörne.