blog

Biztonsági előírások - IP védettség a fürdőszobában

2020.02.16 19:53
Biztonsági előírások - IP védettség a fürdőszobában

A fürdőszoba világítás sokkal komolyabb biztonsági követelményekkel bír, mint a lakás más területei. Azonban ezzel kapcsolatban is van olyan tévhit amit érdemes eloszlatni, helyre tenni.

 

A fürdőszoba világítás kiemelt terület minden lakás tervezése során

Amikor lámpa vásárlásra kerül sor az emberek nagy része tanácstalan. Mindenki hallott arról, hogy a fürdőszoba lámpáknak sokkal biztonságosabbnak kell lennie, mint a lakás más részeiben használt lámpáknak. Ez természetes, hiszen az életünk múlhat ezen a víz és az áram közelsége miatt.

Ilyenkor a vásárlók innen -onnan azt az információt kapják, hogy IP 444-es lámpát kell venniük biztonságuk érdekében. Ez azonban sokszor nem egyszerű dolog. Bár a fürdöszobai IP44-es lámpák között egyre több a nagyon szép design lámpa és LED lámpa még mindig sokszor érezhetjük úgy, hogy kicsi a választék.

És most jön a csattanó: elmegy a kedves vevő egy baráti családhoz látogatóba és ott meglátja, hogy a fürdőszoba világítás fő eleme a kád felett egy mennyezeti lámpa, egy kristálylámpa, amiben szabadon vannak a fényforrások. A mosdók mellet/felett egy-egy függőlámpát talál. A mennyezetben beépített spotlámpákat helyeztek el nagyon dekoratív LED háttérvilágítással. Ekkor persze azonnal felmerül a kérdés, hogy vajon tényleg lehet biztonságos az ilyen módon kialakított fürdőszoba világítás?

Nos a válasz egyértelmű: IGEN, megfelelő biztonsági előírások betartása mellet akár kristály csillárt is választhatunk fürdőszobánkba.

Ezeket a biztonsági előírásokat szabványokban rögzítették.

Minden lámpát védenek a lámpagyártók szilárd anyagok és víz bejutása ellen. Ez az IP védettség. Ha a megvásárol fürdőszobai lámpa - vagy fürdőszobába használt lámpa - megfelel ezeknek az előírásoknak és van áramvédő kapcsoló az ingatlanban, akkor nyugodtak lehetünk.

Az alábbi rajz szerint a fürdőszobát 4 biztonsági zónára osztották:

0. zóna ( a kád és a zuhanytálca belseje): Ebben a zónában csak kifejezetten víz alatti használatra fejlesztett törpe feszültségű (maximum 12V),IPX7 védettségű lámpákat szerelhetünk. Ezeket a lámpákat általában maguk a szaniter gyártók adják a kádakkal, zuhanytálcákkal. 

1. zóna: Ez a védettségi zóna kiterjed 0-ás övezet feletti és alatti részekre a készpadlózattól 2,25 m-ig. Egy
tusoló esetén, amelyre igaz, hogy 120 cm a sugara a fix zuhanyrózsa körül, lámpát csak úgy szabad
felszerelni, ha az törpefeszültségű ( max. 26V ). Itt is érvényben van egy emelt, IP 44-es védettségi fok.

Nagyon fontos: Ezeknek a készülékeknek, ill.
lámpáknak az ellátására szolgáló áramforrásoknak feltétlenül a 0-ás és 1-es védettségi övezeten kívül
kell elhelyezkednie.

2. zóna: Ez a zóna 60 cm-re a kád vagy a tusoló előtti felületre terjed ki a padozattól 2,25 méterig. Tálca
nélküli zuhanyozónál a 120 cm-es 1-es övezeten kívüli terület a 2. övezethez tartozik. Itt az IP 44-es
vagy annál magasabb védelmi osztályú lámpák szerelése engedett meg. A tusolóba masszázsfúvóka
beépítése esetén min. IP 45 védettség (vízsugár elleni védelem) szükséges.

3. zóna: Ez a zóna már a veszélyeztetett területen kívül helyezkedik el. Tehát ezen a területen, vagyis 225 cm felett IP20 védettségű (akár kristály csillár) nem fürdőszobai lámpát is biztonságosan használhatunk, amennyiben az előírásoknak megfelelő áramvédő relével és védő földdel rendelkezik a fürdőszoba.